Close

2 augustus 2017

Teeltcursus en gratis rondleidingen

Geef je hieronder op voor één van de rondleidingen in september.

Sinds enkele jaren wordt eendenkroos -ook wel waterlinzen genoemd- gezien als ‘superfood’ en mogelijk zelfs als duurzaam alternatief voor soja als bron van eiwitten. In 2015 schreef Cees Gauw, docent Tuinbouw en Akkerbouw aan hogeschool Van Hall Larenstein, zelfs een heus kookboek gevuld met recepten rondom deze waterlinzen. Daarnaast kan kroos ook prima gebruikt worden voor veevoeders. Omdat de populariteit van dit eiwitrijke gewas inmiddels enorm is gestegen en daarmee ook de behoefte naar het delen van de kennis om het te kunnen verbouwen begint hogeschool Van Hall Larenstein vanaf 2018 met de korte Teeltcursus Kroos voor agrariërs en veehouders. Deze cursus zal in de tweede week van februari van start gaan en plaatsvinden op waterpark Het Lankheet in Haaksbergen. Deelname is kosteloos voor boeren.

Gratis rondleidingen

Deze teeltcursus is onderdeel van het project Aquatische Biomassa Keten. Dit project beoogt de impasse te doorbreken die de ontwikkeling van een productieketen voor aquatische biomassa tot vandaag verhindert. Zolang de teelt van deze biomassa nog op zeer kleine schaal plaatsvindt, is er onvoldoende biomassa beschikbaar voor de verwerking op een schaal die economisch rendabel is. Om de ontwikkeling op grote schaal in gang te zetten, is op waterpark Het Lankheet op 3 ha gestart met de teelt van Waterlinzen (Lemna). In september 2017 zullen hier voor potentiële deelnemers aan de cursus een aantal gratis rondleidingen plaatsvinden om een helder beeld van de omvang en mogelijkheden van dit gewas te schetsen.

Omvang cursus

Boeren die na een rondleiding besluiten deze teeltcursus te gaan volgen, moeten rekening houden met een studielast van zo’n 13 uur (anderhalve dag). Tijdens deze cursus zullen zij samen met ervaren professionals alles leren over het kweken en oogsten van dit innovatieve gewas.

Contactpersoon

Karolina Śmiech
karolina.smiech@hvhl.nl
+31 6 49289297

Locatie

Waterpark Het Lankheet te Haaksbergen

Ons verzamelpunt is het Veldwerkcentrum bij Het Lankheet. Routebeschrijving vind je hier.

RSVP

Er zijn geen tickets meer beschikbaar.